Csirip

Köd Rákospalotán

Molnár András: Köd Rákospalotán (Képeslap/Magány)

közösség...

Levegőminőség Bp-n

Budapest légszennyezettsége

A határértéket legjobban megközelítő/meghaladó szennyező aránya az egészségügyi határérték százalékában

: )

Soldier

Diaz

Olajisten

omikk-olvasó

Nincs megjeleníthető elem

Jó...

betax 2009.05.07. 21:53

Mert egyetemre járni jó!

Tényleg, komolyan mondom, nem viccből. Szép nap volt ez a mai természetvédelmestül, kárelhárításostul, hatásvizsgálatostul, internetmédiástul. Sok szomorú és vidám dolgot tanítottak nekem ma, és bizony beszélgettem néhány nagyon kedves és érdekes emberrel. Barátokkal is, meg eddig ismeretlenekkel és tanárokkal.

Kicsit makogva - nem igazán vagyok jó a hidrobiológiából, mert eddig csak érintve tanultam róla -, de azért lefeleltem kárelhárításból. És igen! Vagyis megúsztam az állatjárványos témakört. Pedig reggel a metrón nagyon kikerekedett a néni szeme mellettem, mikor az előadásdiákat olvasgattam a lent idézett hullagödrös témában. Lehet nem kéne ilyesmikkel rémisztgetnem Budapest békés polgárait?

Sebaj. Akkut ökotoxikológiai kockázatelemzés témáját feszegetve megkaptam a négyest, pedig én hülye tudtam volna ötösre is, csak a logaritmikus skála szerinti hígitás nem jutott eszembe. Nem volt konkrét a kérdés, talán ezért sem. De végül elméletben szegény daphniákat rendesen kitettük a toxikus expozíciónak.













Mert bizony a valóságban (többek között) apró vizibolhákkal vizsgálják egy-egy anyag mérgező hatását. Megfogják az elemezendő szennyezőt, s különböző higítású oldataiba apró daphniákat tesznek, majd 96 órán át figyelik, "hány murdál meg belőlük". A jól ismert LC50 értéket is így állapítják meg: az lesz az 50%-os letális koncentráció, amelynek kitett vizsgálati élőlények fele megpusztul. Az LD50 értékek is hasonlóak, csak azok orális mérgekre (élelem, ivás-evés útján bekerülőkre) illetve sugárzásra készülnek.

Tündéri kis lények ezek a vizibolhák. Sajnálom őket, hogy meghalnak, de órákat lehetne beszélni arról, mennyire értékes haláluk. Na meg arról is, miért is pontatlan, vagy megkérdőjelezhető egy-egy ilyen vizsgálati eredmény.... Remélem azért jövőre nem csak elméletben barátkozhatom össze velük...

Jah és egyébként mai kedvenc zh kérdésem: "Miért dönt úgy egy 16-17 éves lány vagy fiú, hogy msn-en beszélget barátaival, pedig otthonában elérhető számára az ingyenes telefon is?"

Daphnia through a microscope - Bengt Littorin felvétele a wiki commonsról.

Címkék: vizibolha ld50 lc50 daphnia ökotoxikológia hidrobiológia

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://betax.blog.hu/api/trackback/id/tr511108934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZBR 2009.05.10. 12:05:07

Ú-ú-ú, megfejteném a zh-kérdésre a választ!!!!
1. Mert a szülei ülnek az ingyenes telefonon.
2. Mert azzal, hogy felmegy MSN-re, jelzi, hogy ő most ráér és szeretne beszélgetni, míg a hívással alkalmatlan pillanatban is zavarhatjuk a másikat.
3. MSN-ezni lehet a wc-ről is laptop+wlan kombóval. Telefonnal csak akkor, ha DECT, de akkor is gond, hogy halatszik, amikor lehúzod.
4. MSN-en több ablakot kezelve egyszerre több emberrel lehet beszélgetni.
5. Fájlok, linkek küldésével meg lehet mutatni dolgokat, telefonon ez nehezebb (nézzed meg iwiwen a Kis Piroskát).
6. MSN-ezni menő.
7. Az MSN személyes élettér, átszabható magamra.
8. Úgy is ott ülök a gép előtt és netezek...

betax 2009.05.10. 12:13:50

@ZBR: Köszönöm a választ, igen, valahogy így írtam én is. :) Ehhez még hozzávettem a live spaces-t, amivel úgy tudsz blogot írni, hogy csak partnereid láthassák. Bár van egy olyan érzésem, hogy elég válasz a médiaszociológus kollégák számára, hogy "úgy is a gép előtt ül és menő"....
Jövőhéten majd meglátjuk, jót agyaltunk-e ki, akkor ezután közzéteszem az eredményét. :)
süti beállítások módosítása