Csirip

Köd Rákospalotán

Molnár András: Köd Rákospalotán (Képeslap/Magány)

közösség...

Levegőminőség Bp-n

Budapest légszennyezettsége

A határértéket legjobban megközelítő/meghaladó szennyező aránya az egészségügyi határérték százalékában

: )

Soldier

Diaz

Olajisten

omikk-olvasó

Nincs megjeleníthető elem

Andris kedvence: a lencseleves

betax 2009.11.24. 16:20

Ismét egy recepttel szórakoztatlak titeket, ráadásul egyik kedvencemmel, az arab  lencselevessel. Még 2007-ben egy 40 km-es teljesítménytúrán szerettem meg ezt az ételt, az akkori 36°C ellenére még forró állapotában is felfrissített s etette magát. Alapanyaga nem a hagyományos "hazai" zöld lencse, hanem az arabok által oly szeretett vörös lencse.

A leves, műfajából adódóan előétel szokott lenni, és aki ismer, tudja rólam, elég nagy étkű vagyok, de ez a fogás néhány szelet kenyérrel szerintem kitesz egy egész ebédet. Bár az alapanyag kevésnek tűnik, nagyon laktató ételről van szó. No de lássuk is, hogyan készítjük el!

Először is, be kell szerezni a vöröslencsét, ezt én az I. számú Vásárcsarnokban (a Fővám téren/2,47,49-es vilik) szoktam megtenni. Van egy mindenféle babokat, lencséket, aszaltgyümölcsöket áruló stand a bejárattól balra lévő szélső soron (most 780Ft/kg az ára). No tőle veszünk 25 dkg arab vöröslencsét (igen, ~195 Ft). Ha nincs otthon, szerzünk valahonnan borsmentát, vagy boltból szárítottat a fűszerek közül, vagy pedig élőt a piacról.

Hazaérünk, a lencsét egy közepes méretű fazékba öntjük, leöblitjük, majd ráöntünk 2 liter vizet. Felrakjuk főni, de nem megyünk messzire, figyelünk rá, mert könnyen kifut. Sót még véletlenül se tegyünk bele! Különben nem fő szét.

Amíg melegedik,  fogunk 1 kis sűrített paradicsomot (vagy annak megfelelő mennyiségű üvegest, én ezt támogatom. ~kb 70g) és 3 dl vízzel kikeverjük simára. Egy edénykében felolvasztunk 5 dkg vajat, amibe beleszorjúk a mentát, izlés szerint, majd ehhez hozzá öntjük az előbb kikevert pariszószt. Összekutyuljuk jól. Közben figyeljük a lencsét, ha elkezd habzani, akkor különösen. Ilyenkor érdemes folyamatosan kavargatni, lejebbvenni a tüzet, sőt, néha le is kell emelni róla. Főzzük egy jó darabig, amíg úgy nem ítéljük, az összes lencse szétfőtt már. Ekkor beleöntjük a paradicsomos-vajas-mentát, majd kavargatás mellett őröltpaprikát és sót szórunk bele.

Ha ezzel végeztünk, egy picit még forralhatjuk, de gyakorlatilag készen vagyunk. Már csak le kell ülni, mélytányérba szedni, kenyeret vágni hozzá. Javaslom, a levét a kenyérrel szívjuk fel/tunkoljuk, úgy az igazi. Jellegre hasonlít a Ramadan egyik ételéhez, a Harirához, csak az a víz mellett (többnyire bárány) húslevet is tartalmaz.

Jó étvágyat! : )

Hozzávalók négy főre: 25 dkg vörös lencse, 5 dkg vaj, 70-100g sűrített paradicsom, borsmenta, piros paprika, egyéb fűszerek izlés szerint.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://betax.blog.hu/api/trackback/id/tr751549157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2009.11.25. 00:42:12

Ezt biztos kipróbálom. Bár néhány gerezd fokhagyma és egy hagyma belefőzve teszi majd teljessé. Következő kulcsosházas hétvégén is megcsinálhatnád, bár a hüvelyeseknek vannak bizonyos mellékhatásai:9

betax 2009.11.25. 21:33:03

:D Oké, benne vagyok, azt úgyis lassan el kéne kezdeni szervezni. :D Najó, ráér december végén. Egyébként én nem tapasztaltam "intenzifikált" biogáz-szintézist. :D
süti beállítások módosítása