Csirip

Köd Rákospalotán

Molnár András: Köd Rákospalotán (Képeslap/Magány)

közösség...

Levegőminőség Bp-n

Budapest légszennyezettsége

A határértéket legjobban megközelítő/meghaladó szennyező aránya az egészségügyi határérték százalékában

: )

Soldier

Diaz

Olajisten

omikk-olvasó

Nincs megjeleníthető elem

Sajtóközlemény nr.1 : )

betax 2010.04.03. 13:04

 A hulladék nem játék – vagy mégis?

 

Újrahasználati projektet valósít meg április 9-én a BME Egyetemi Zöld Kör a Carp (worldcarp.hu) diákszervezet Miértne.én című pályázatán elnyert támogatásból.

 

A műegyetemi zöldek kartonhulladékból várakat építenek az egyik újbudai óvodában. Az egyetemhez kötődő Még töbB MEsét óvoda udvarán egy budapesti játékáruház, a Játékbox által felajánlott kartondobozokból varázsolnak vidám, alkalmi játékokat. A szaladgálós-bújócskázós napon kívül az Egyetemi Zöld Kör egyes tanszékek által felajánlott egyoldalasan használt papírokat is eljuttat az óvodához. Projektjükkel szeretnék megmutatni: ami az egyik helyen haszontalan hulladék, máshol érték lehet.

 

Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy mennyi fölöslegesnek tűnő papírhulladék vesz minket körbe. A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) 2005-ös újraalakulása óta kiemelt figyelmet fordít az egyetemi papírfogyasztás és hulladékkezelés kérdésére. A „Papír és papírvár budapesti óvodákba” című projektjük során néhány máshol már működő elemet ötvöznek, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatos intézményvezetés, életvitel és közlekedés fontosságára.

 

A projekt során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékei által felajánlott egy oldalasan használt papírokat biciklis riksák segítségével továbbítják a Még töbB MEsét és a Balaton utcai óvodákba - így könnyen lehet, hogy mégis vidám vége lesz egy egyes zárthelyinek vagy beadandónak. Az egyoldalasan használt papírok ugyanis kiválóan alkalmasak további felhasználásra – akár jegyzetelésre, nyomtatásra, jelen esetben pedig rajzolásra. Az egyetemi intézetekben ebből felbecsülhetetlenül nagy mennyiség keletkezik, mely jó részt bármilyen további használat nélkül a kukákba kerül. A gyerekek a helyszínen ki is próbálhatják a riksákat, vagyis a kerékpáros taxit, ami a jövőben a városi közlekedés egyik versenyképes, környezetbarát alternatívája lehet.

 

A gyerekek mindeközben szaladgálhatnak, bújócskázhatnak a Játékbox által felajánlott kartondobozókból épített papírvárakban. A kartonpapír kiváló anyag játékok építésére – csak a kreativitásunkat kell szabadon engedni és a monitor dobozából máris bástyát vagy királyi trónt varázsolhatunk. Az Egyetemi Zöld Kör tagjai néhány ollóval, celluxszal, és ragasztóval felvértezve vágnak bele terveik megvalósításába és a kartondobozokba: lőrésekkel, tornyokkal, kapukkal rendelkező kalandvárat készítenek a BME óvoda gyermekeinek. A nap végén végleg hulladékká váló dobozokat szelektíven kezelik majd.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://betax.blog.hu/api/trackback/id/tr741891738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása