Csirip

Köd Rákospalotán

Molnár András: Köd Rákospalotán (Képeslap/Magány)

közösség...

Levegőminőség Bp-n

Budapest légszennyezettsége

A határértéket legjobban megközelítő/meghaladó szennyező aránya az egészségügyi határérték százalékában

: )

Soldier

Diaz

Olajisten

omikk-olvasó

Nincs megjeleníthető elem

betax 2010.09.13. 10:49

"Százak gyűltek össze Kosovska Mitrovica város albán többségű déli részéből a két közösséget elválasztó Ibar folyónál, hogy ünnepeljék a törökök győzelmét a szerbek fölött. Északról szerbek is érkeztek, és a két csoport kővel kezdte dobálni egymást, mígnem a koszovói rendőrség és az EU rendőri erői (EULEX) kivonultak, hogy a folyón átívelő hídon szétválasszák őket. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a tömeget. Koszovóban jelentős török kisebbség él, és Törökország erőteljesen támogatja Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét Szerbiától." - adta hírül az MTI/Honvedelem.hu

 
Egyre jobban élsport-ellenes vagyok. Mi jót szül ez az egész? Miért van szükségünk arra, hogy úgy érezzük, legyőzünk más népeket, nemzeteket, vagy akár csak városrészeket? Mert ha magunkba nézünk, igenis ez a célja az élsportnak, és hiába a sport (főleg az olimpia) nemzetközileg elismert békeközpontúsága, ha egy szerb-albán vagy egy bosnyák-szerb összetűzés ilyen következményekkel járhat. Miért kell a sportolónak nemzeteket és etnikumokat, vallást, népet képviselnie, miért nem lehet csak az, aki, sportoló? Tényleg több attól, hogy nemzeti színű melegítőbe bújtatjuk, tényleg ettől válik büszkébbé?
 
Ami tegnap Koszovóban történt, megesett Újpesten egy nappal korábban. FTC-UTE. Csak a rendvédelmi szervek hamarabb avatkoztak be, na meg kissebb a tétje a dolognak. Mire jó ez az egész? 
 
Megéri ennyi pénzt tolni a nemzeti büszkeség miatt az élsportba, amikor a lakosság egészségi állapota folyamatosan romlik, egyre több a cukor-, a szív- és érrendszeri beteg, és legfőképp a túlsúlyos? Amikor egyre kevesebben mozognak, sportolnak, vajon a MOB és a többi élsport-hivatal költségvetéséből vajon hány közösségi sportpálya felújítását és őrzését lehetne megvalósítani? Tényleg igaz, hogy az élsport mozgásra motiválja a lakosságot? Nem így látom, hiszen a villamoson számtalan kissrácot látni különböző csapatok szurkolói sáljába öltözve, holott rikolt róluk a mozgás hiánya. Hogyan lehet megoldani hatékonyan, társadalmi szinten a mozgás feltételeinek megteremtését illetve hogyan lehet felhívni a lakosság figyelmét a meglévő lehetőségekre? Súlyos kérdések, melyekre a választ sajnos én sem tudom.
 
Pedig a szakemberek szerint a lakosság egészsége szempontjából az egyik legfontosabb dolog a mozgás lenne. Vannak akik a kerékpáros közlekedés elterjedésében látják a gyógyírt. Nagyon idealista gondolat, de a modal split ilyen változásával több legyet ütnénk egy csapásra - a lakosság többet mozogna, kevesebb jármű lenne az utcákon (kissebb lenne a légszennyezettség, kevesebb üvegházgáz, kissebb zajterhelés, kevésbé kopnának az útburkolatok, kevesebb gépjárműbaleset történne, emberibb városkép alakulna ki) ráadásul még az átlagos utazási sebesség is megnövekedhetne. Persze, az egyetlen veszteség épp a nyereség: kevesebb lenne az autó, és ezt a költségvetés nem szereti. (Kevesebb autó = kissebb üzemanyagból származó adóbevétel, kissebb súly- és egyéb adókból származó bevétel, és a kedvencem, kevesebb munkahely az autógyárakban és a kapcsolódó iparágakban...) Nade ezzel most tovább nem foglalkozom, mennem kell munkálkodni, lényegében csak azt akartam mondani, nem hiszem, hogy a társadalmak számára a leghasznosabb ötlet növelni az élsport támogatását, még akkor sem, ha az adott állam köztársasági elnöke élsportoló volt valaha.
 
 
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://betax.blog.hu/api/trackback/id/tr442292380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.09.14. 12:56:03

Na jó sok témát érintettél itt egy posztban. Az élsporttal kapcsolatos ellenérzéseid nagyrészt igazak, önmagában semmit sem ér a dolog a nép és a nemzet jóléte szempontjából. Sajnos ez része a jobber demagógiának, úgyhogy számíthatunk rá az elkövetkező években.
Kiváncsi vagyok mikor írsz mondjuk arról, mekkora üzlet a fegyvergyártóknak az afganisztáni háború, egy hozzáértő tollából érdekes lenne.
Egyébként bazdmeg Andris, az előzetes moderáció miatt.

Sysa 2010.09.27. 22:04:38

"Sports is like a war without the killing." - mondta Ted Turner. Ebbol lehet pro es kontra is erveket csiholni: legalabb nem lovik egymast, illetve minek apoljuk az ellensegeskedest. De ehhez nem kell elsport. Az ember pszichologiailag csoportokat kepez, es A csoport versengeni fog B csoporttal. Ugyanugy a sajat gimid kosarcsapatanak fogsz drukkolni a szomszed gimijevel szemben, mint ahogy a magyar csapatnak az olimpian. De mar a gimin belul is, a sajat osztalyodnak fogsz drukkolni a masik osztaly ellen. Az incidens sajnalatos, de a sport csak urugy volt egy amugy is kielezett es feszult helyzetben, marpedig urugyet ha akar, mindig talal az ember. Szoval szerintem ezen az alapon felesleges az elsport felelosseget keresni. Hogy az erre szant osszegek masutt viszont tobb hasznot hozhatnanak, az szerintem egy ettol teljesen fuggetlen kerdes, amiben viszont egyetertek veled.
süti beállítások módosítása