Élelmiszerbolt:
Akciós tehéntúró, 350 g: 195 forint
Akciós tejföl, 375g: 130 forint
Lejárat előtti natúr joghurt féláron: 38 forint
Kukoricadara, 500g: 84 forint
Zöldséges
Paradicsom, ¾ kg: 150 forint
Újhagyma, 1 csomag: 50 forint
3 db paprika (csemege vagy TV nem tudom): 28 forint
Répa, 1 db: 13 forint
Kígyóuborka, 1 db: 103 forint
Sárgabarack, 2 kis szem: 24 forint
Nektarin, 1 szem: 39 forint
Meggy, kicsit szottyadt, de jó 2/3 kg: 66 forint
Összesen: 920 forint. Eredmény: gyümölcsleves, túrós puliszka, öt főre, vagy egy főre három napig.
Elkészítés:
A leveshez a belevaló gyümölcsöket felületi mosás után beleaprítjuk a fazékba, majd jó sok vizet eresztünk rá. Feltesszük forrni. Eközben egy nagy fazékba
Mikor felforr a leves, lejjebb vesszük a lángot, hagyjuk kicsit forrni, majd kimerünk egy kicsi levét a joghurtos tejfölnek, amit ezzel csomómentesre hígítunk, majd kevergetés mellett beleöntjük a levesbe. A kukoricadara eközben kezdi megszívni magát a melegedő vízzel, kavargatását folytatjuk. Ekkor már ne eresszük el a fakanál nyelét, mert forráshoz közeli hőmérsékleten szuttyogni kezd a sárga pép, csuffog, püffög és fröcsköl szanaszét. A folyamatos keveréssel ezt a jelenséget csökkentjük, és megakadályozzuk, hogy odakapjon. Így teszünk néhány percig, amíg meg nem elégszünk a puliszka viszkozitásával (folyási)sűrűségével. Ne feledjük a másodrendű kötések, lehűlve stabilabbak egy picit keményebb lesz! (Na, főz a vegyészkaros).
Ha úgy döntünk, levesszük a tűzről a puliszkát, s keresünk egy közepes méretű tepsit. A tepsibe, mint az emeletes palacsintánál, úgy rétegezzük a puliszkát és a kevés tejföllel kikavart túrót. Először egy réteg puliszka, aztán vékony túrós-réteg, majd puliszka, s így tovább. A fazekat félretesszük, bizony ki lehet majd nyalni, kaparni belőle az ott maradtakat is.
A leves alatt eközben már rég elzártuk a meleget, s hűlni hagyjuk. A zöldségekhez fordulunk most, előveszünk egy nagy tálat, egy vágódeszkát és egy kést. Megmossuk a terményeket, s egymás után beleaprítjuk őket a tálba. Egyedül a répáról érdemes lekapni a külső héját, jól használható erre a krumplipucoló is. Miután mind belevágtuk, egy kis olívaolajjal és morzsolt kakukkfűvel szórjuk, majd salátánk betesszük a hűtőbe.
A levest hidegen, egy-két egészben maradt friss mentalevéllel, a puliszkát lapostányéron, kedvesen mellészedett salátával tálaljuk, némi tejföl kíséretében.
Jó étvágyat! : )