Csirip

Köd Rákospalotán

Molnár András: Köd Rákospalotán (Képeslap/Magány)

közösség...

Levegőminőség Bp-n

Budapest légszennyezettsége

A határértéket legjobban megközelítő/meghaladó szennyező aránya az egészségügyi határérték százalékában

: )

Soldier

Diaz

Olajisten

omikk-olvasó

Nincs megjeleníthető elem

Ebéd

betax 2009.07.16. 08:57

Néha az ember olcsón is megúszhatja az egészséget…

Élelmiszerbolt:

Akciós tehéntúró, 350 g: 195 forint

Akciós tejföl, 375g: 130 forint

Lejárat előtti natúr joghurt féláron: 38 forint

Kukoricadara, 500g: 84 forint

 

Zöldséges

Paradicsom, ¾ kg: 150 forint

Újhagyma, 1 csomag: 50 forint

3 db paprika (csemege vagy TV nem tudom): 28 forint

Répa, 1 db: 13 forint

Kígyóuborka, 1 db: 103 forint

Sárgabarack, 2 kis szem: 24 forint

Nektarin, 1 szem: 39 forint

Meggy, kicsit szottyadt, de jó 2/3 kg: 66 forint

 

Összesen: 920 forint. Eredmény: gyümölcsleves, túrós puliszka, öt főre, vagy egy főre három napig.

Elkészítés:

A leveshez a belevaló gyümölcsöket felületi mosás után beleaprítjuk a fazékba, majd jó sok vizet eresztünk rá. Feltesszük forrni. Eközben egy nagy fazékba 3 liter vizet kimérünk, s hidegen beleöntjük a kukoricadarát. Feltesszük ezt is forrni, ám ezt szinte folyamatosan keverjük. Amíg még az elején tart, gyorsan elkészítjük a tejfölös habaráshoz hasonlító lisztes joghurtunkat, amit csomómentesre kavarunk. Inkább kevesebb liszt legyen benne, mint túl sok. Beleszórjuk a levesbe a fűszereket ízlés szerint (én borsmentát és kakukkfüvet ajánlok), a melegedő kukoricadarát pedig keverjük a fazék aljához érő fakanállal, nehogy leégjen.

Mikor felforr a leves, lejjebb vesszük a lángot, hagyjuk kicsit forrni, majd kimerünk egy kicsi levét a joghurtos tejfölnek, amit ezzel csomómentesre hígítunk, majd kevergetés mellett beleöntjük a levesbe. A kukoricadara eközben kezdi megszívni magát a melegedő vízzel, kavargatását folytatjuk. Ekkor már ne eresszük el a fakanál nyelét, mert forráshoz közeli hőmérsékleten szuttyogni kezd a sárga pép, csuffog, püffög és fröcsköl szanaszét. A folyamatos keveréssel ezt a jelenséget csökkentjük, és megakadályozzuk, hogy odakapjon. Így teszünk néhány percig, amíg meg nem elégszünk a puliszka viszkozitásával (folyási)sűrűségével. Ne feledjük a másodrendű kötések, lehűlve stabilabbak egy picit keményebb lesz! (Na, főz a vegyészkaros).

Ha úgy döntünk, levesszük a tűzről a puliszkát, s keresünk egy közepes méretű tepsit. A tepsibe, mint az emeletes palacsintánál, úgy rétegezzük a puliszkát és a kevés tejföllel kikavart túrót. Először egy réteg puliszka, aztán vékony túrós-réteg, majd puliszka, s így tovább. A fazekat félretesszük, bizony ki lehet majd nyalni, kaparni belőle az ott maradtakat is.

A leves alatt eközben már rég elzártuk a meleget, s hűlni hagyjuk. A zöldségekhez fordulunk most, előveszünk egy nagy tálat, egy vágódeszkát és egy kést. Megmossuk a terményeket, s egymás után beleaprítjuk őket a tálba. Egyedül a répáról érdemes lekapni a külső héját, jól használható erre a krumplipucoló is. Miután mind belevágtuk, egy kis olívaolajjal és morzsolt kakukkfűvel szórjuk, majd salátánk betesszük a hűtőbe.

A levest hidegen, egy-két egészben maradt friss mentalevéllel, a puliszkát lapostányéron, kedvesen mellészedett salátával tálaljuk, némi tejföl kíséretében.

Jó étvágyat! : )

 

Címkék: gyümölcs túrós gyümölcsleves ebéd puliszka túrós puliszka gyümölcs leves

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://betax.blog.hu/api/trackback/id/tr441248662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása