Csirip

Köd Rákospalotán

Molnár András: Köd Rákospalotán (Képeslap/Magány)

közösség...

Levegőminőség Bp-n

Budapest légszennyezettsége

A határértéket legjobban megközelítő/meghaladó szennyező aránya az egészségügyi határérték százalékában

: )

Soldier

Diaz

Olajisten

omikk-olvasó

Nincs megjeleníthető elem

Alliin diasztereomerek azonosítása szintetikus referencia anyagból

betax 2010.05.06. 19:34

Mi történik a mezei hallgatóval, ha nem tud ott lenni a HPLC (magas teljesítményű folyadékkromatográfia) laborján és külső időpontban kell pótolnia azt?

Szerencséje van, mert egy érdekes dologba csöppenhet bele. Úgy alakult, hogy a szokásos hallgatói laborgyakorlat helyett valami értelmeset csinálhattam ma napközben. A BME Szervetlen és Analitikai kémia tanszéken van egy kis kutatócsoport, akik a foghagyma hatóanyagának meghatározhatóságát vizsgálják-fejlesztik. Arra jutottak, a legjobb megoldás erre az ultra magas teljesítményű folyadékkromatográf hidrofil kölcsönhatási kromatográfiás módszerrel (HILIC kolonna).

A mérések során megfigyelték, hogy a szintetikus alliin összehasonlító (referencia) anyag az UHPLC - ZIC-HILIC mérési módszert alkalmazva két csúcsot ad. Ennek magyarázata valószínűleg az, hogy a szintetikus mintában egy diasztereomer pár található – a gyártás során feltehetőleg nem választották szét a keletkező optikai izomereket, így a referencia anyagban mindkettő jelen van.

Ezt biztosra azonban csak tömegspektrométer detektor (MS) alkalmazásával lehetne eldönteni, azonban ilyen berendezés a HPLC laborban nincs. Ráadásul az UV-VIS detektorhoz használt foszforsavval savanyított eluens nem használható MS-hez, úgyhogy más mozgófázist kell alkalmazni. Fontos, hogy a pH közel azonos legyen (az alliináz enzim denaturálása és a kisebb retenciós idő miatt), ezért ammónium-formiátból és hangyasavból készített pufferrel savanyított acetonitrill (10-90%) kerül alkalmazásra.

Szóval a mai mérés során ezt a mozgófázist készítettem el. Kisgyerek nagyjátékkal, beállíthattam a csodálatos Perkin-Elmer Flexar FX-15ös UHPLC berendezést is. Magát a mérést nem tudtam megvárni, de az már nem is olyan izgalmas, a gép szinte mindent megcsinál automatikusan... :)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://betax.blog.hu/api/trackback/id/tr851979791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.05.06. 21:51:10

30 misiért kihozzák ezt a csodamasinát, de a tanszéken kersztül kedvezményt is kaphatsz rá, amiből valamennyit persze fel kell ajánlanod nekik:)

betax 2010.05.09. 19:17:09

Hm, csak nem tudom hol férne el a szobában. Talán a zongora tetején? :D
süti beállítások módosítása